Son on yıldır ülkemizde de kullanım alanı yaygınlaşmaya başlayan doğalgaz sistemleri bir çok ilin merkezi yaşam alanlarında tercih edilmeye başlanmıştır. Bunun yanında halen doğalgaz altyapısı oluşmamış bölgelerde de bu alana yönelik yapılan çalışmalar devam etmektedir. Kullanım kolaylığı olarak diğer yakıtlardan çok daha avantajlı olan doğalgaz sistemleri, bunun yanında çevre temizliği ve sağlık açısından fark yaratır. Bunun yanında yanma verimi de yüksek olan bu sistemlerin Lpg benzeri patlama tehlikeleri ve basınç tesirleri yoktur. Homojen yapısı sayesinde farklı bölgeleri aynı ısıda tutmanız daha kolay ve uzun sürelidir.
Genel olarak bu doğalgaz tesisatı kurulum faaliyeti için bir işlem sırası belirlersek, öncelikle kurulacak tesisatın vana ve boruları için geçiş yerleri belirlenerek duvarların hangi noktalardan delineceği kararlaştırılmalıdır. Daha sonra bu hesaplamalar ile ölçüleri alınan boruların kelepçeler ile sabitlenmesi yapılır. Yakıcı nitelik taşıyan cihazların vana ve makaronlu flexlerinin montajlaması da bundan sonra gelir. Boruların geçişi için açılan duvar delikleri alçı yardımıyla kapatılır ve sayaç bağlantı noktalarında bulunan test nipeli sayesinde U manometreleri ile de bir ön test yapılır. Daha sonra da gaz açımı için yetkili kişilerin gelerek test yapması gerekir. Bu test yapıldıktan sonra gaz açımı için onay verilmemesini gerektirecek eksiklere bakacak olursak :
-Yakıcı cihazların bulunduğu alanların havalandırması için menfez bulunmaması,
-Cihaz kurulumunun hatalı olması,
-Baca çıkışının yeterli temizlikte ve açıklıkta olmaması,
-Vanaların yakıcı cihazlardan çok uzakta olması gibi problemler tespit edildiğinde gaz açımı yapılmaz.
Bu tarz tehlikeler ve problemlerle karşılaşmamak için işinde ehil olmuş doğalgaz tesisatçıları ile çalışarak sağlığınız, güvenliğiniz ve ekonominiz açısından kendinizi sağlama almanız yararınıza olacaktır.